Patria, Socialismo o Muerte.. - Reisverslag uit Caracas, Venezuela van Ricardo en Lobke - WaarBenJij.nu Patria, Socialismo o Muerte.. - Reisverslag uit Caracas, Venezuela van Ricardo en Lobke - WaarBenJij.nu

Patria, Socialismo o Muerte..

Door: riolob

Blijf op de hoogte en volg Ricardo en Lobke

22 Augustus 2010 | Venezuela, Caracas

Patria, Socialismo o Muerte..
Patria, Socialismo o Muerte. Dit is de nationale leus van Venezuela (of eigenlijk van president Hugo Chavez en zijn socialistische partij) vaak te zien op enorme billboards langs de weg, of op muren geschilderd in steden. Vrij vertaald (we zijn nog niet begonnen aan onze cursus Spaans) betekent het: voor vaderland en het socialisme, of de dood.. Net wat anders dan het met een coalitie worstelend Nederland!
Na deze korte inleiding dan eerst maar beginnen met de mededeling dat we veilig zijn aangekomen, ons nog niks is overkomen en wij enorm aan het genieten zijn van Venezuela. Een fascinerend land dat erg veel te bieden heeft. In een notendop hebben we het volgende gedaan: we zijn ruim 3 weken geleden geland in Caracas, waar we 1 nacht hebben geslapen, maar na alle waarschuwingen aan alle kanten dat het daar extreem onveilig is zijn wij daar zo snel mogelijk weg gegaan, richting Coro. Dit is een warm stadje met een mooi oud koloniaal centrum. Ook hebben we daar de duinen bezocht (niet veel anders dan die van ons, maar erg uitgestrekt en in een Caribische omgeving) om lekker uit te waaien, en Adicora, een strand plaatsje waar we de lokale kite surfers rustig hebben kunnen bekijken. Daarna doorgereisd naar Merida, de avontuurlijkste stad van Venezuela, wat op 1600 meter op een soort plateau tussen de bergen in een fantastische omgeving ligt. Daar zijn we lekker actief geweest met een dagje mountainbiken (van 1600m. naar ca 3000m, goed voor veel spierpijn en beurse billen) en een canyoning (een soort tocht een rivier af die door een canyon loopt, waarin je al klimmend, glijdend en springend afdaald: o.a. abseilen van watervallen van respectievelijk 7, 18, en 35 meter en sprongen van 5 tot 10 meter het kolkende water in) wat beide erg gaaf was met prachtige uitzichten onderweg. Vanaf Merida hebben we vervolgens nog een 4 daagse tour gedaan naar Los Llanos, de laaglanden van Venezuela, met prachtig wild. Dit gebied is de uitloper van het Andes gebergte, waardoor het in het huidige regen seizoen voor een groot deel onder water staat. Hier hebben we 2 nachten op een grote boerderij in hangmatten geslapen en een aantal safari’s gedaan (in de boot, bovenop een 4X4 auto, per paard door het water) zowel overdag als ’s nachts. We hebben o.a. zoetwater dolfijnen, kaaimannen, capybara’s (soort reuze hamsters), schikpadden, honderden soorten vogels, en een anaconda van 3,5 meter gezien. Daarnaast heeft Lobke nog een Piranha gevangen (met rauwe kip, een haak en vislijn als hulpmiddelen) die we ’s avonds nog op de BBQ gegooid hebben, erg smakelijk! De avond brachten we verder dansend door met bewoners van onze en omliggende boerderijen, waarin we ons wel besefte dat we de Salsa en Megenge nog niet helemaal in de heupen hebben zitten. Al met al was de tour een super mooie en avontuurlijke tocht in enorm uitgestrekt en verlaten gebied met fascinerende natuur. Onderweg van en naar Merida nog wat typische dorpjes bezocht, een kerk die geheel door Don Juan Felix Sanchez in 10 jaar tijd was gebouwd, een Condor rehabilitatie centrum inclusief 3 enorme condors, en een wandeling door een natuurpark met hele maffe planten die alleen daar voorkomen. Daarnaast nog een hele vette raft tocht gemaakt bij zonsopkomst over de Rio Santa Domingo, waarin Rio nog overboord geslagen werd door 2 iets te grote op elkaar volgende golven. Uiteindelijk weer terug gegaan in Merida en daar nog even van het leuke stadje genoten voordat we op zoek zijn gegaan naar ons caribische strand paradijs om even goed bij te komen, waar we beide erg veel behoefte aan hadden. Rio Caribe aan de oost kant van Venezuela klonk goed in de lonely planet, dus na een busreis van in totaal 26u waren we daar. Het was een typische vissersdorp, met rauwe mensen en een markt vol vis, maar het strand was er vervuild en klein, dus voldeed niet helemaal aan de verwachtingen. Toen nog een dagje naar San Juan de las Galdonas gegaan. Echt een paradijs, maar niet veilig als toerist, omdat we de enige waren en ons door meerdere mensen afgeraden werd om ook maar met iets op zak op het strand te lopen. Uiteindelijk zijn we in Santa Fe terecht gekomen, waar we de afgelopen week zijn geweest. Dit is ook een rauw vissersdoprje, maar heeft een prachtig strand waar een veel Venezuelaanse families hun vakantie doorbrengen. Al het leven inclusief de relevante winkels/marktjes zitten aan het strand, er is veel muziek, palmbomen en een prachtige warme zee. We hebben dus heerlijk op het strand gelegen en lekker genoten van de zon. Ook nog een dagje een onbewoond eiland bezocht per boot en in de omgeving heel mooi gesnorkeld, genieten dus!! De volgende stop gaat Salto Angel zijn, ’s werelds hoogste waterval (een kleine kilometer, 11x de Niagara falls), enkel te bereiken per vliegtuig en boot. We zijn van plan hier in een hangmat aan de voet van de waterval een nachtje te slapen. Daarna zijn er meerdere opties: of we zakken af naar het hart van de Amazone in Brazilië en gaan dan vanaf Manaus (stad van 1,6 miljoen mensen midden in de Amazone) met een boot via Peru naar Equador over de Amazone rivier, of we vliegen vanaf Manaus naar Bolivia, of we steken Venezuela nog een keer door vanaf de waterval naar Colombia. We willen in ieder geval snel Spaans gaan studeren, want we hebben veel aanspraak, maar nog niet de woordenschat op een leuk gesprek op gang te houden, dus dat zijn gemiste kansen! In het volgende verhaal zullen jullie horen wat het geworden is :).
Dan tot slot wat leuke feitjes en onze indruk van Venezuela:
• Het geld in Venezuela is de Bolivar, officiële wisselkoers 1 : 5. Maar door de enorme inflatie in dit land is er een enorme zwarte markt waarin de dollar en euro erg populair zijn. De koers op de zwarte markt is 1 : 9 voor een euro (of 1 : 7,5 voor onze dollars). Iedereen maakt hier gebruik van de zwarte markt en veel hostels hebben een rekening in Spanje waar je euro’s naar kan overboeken, waarin je dan cash Bolivar terug krijgt voor het zwarte markt tarief. Het land is niet te betalen als je dit niet doet, en het heeft wel zijn charme. Onze eerste ruil was ergens in de hoek van een hamburgertent onder tafel, een mooie ervaring!
• Venezuelanen zijn politiek begaan. Veel mensen volgen het nieuws en lezen de krant (een bus chauffeur in Merida deed dit zelfs in de file achter het stuur..). Velen hebben een mening over de politiek (zowel pro als con socialisme) en willen daar graag met ons over praten. De propaganda van Chavez is overal op straat zichtbaar. In 2009 is de wet gewijzigd middels een referendum dat er voor zorgt dat er geen limiet meer is op het ambsttermijn van de president, en dat Chavez dus weer herkozen kan worden.
• Venezuela is een olie staat, en heeft tot in een recent verleden vrijwel alles geïmporteerd door de rijkdom van de olie. Benzine kost hier een halve euro voor een volle tank (50 liter)!!! Een liter benzine kost hier dus 1 honderdste eurocent, ter vergelijking, een liter water kost hier 70 eurocent…
• Heel Venezuela lijkt fan van FC Barcelona, al is honkbal hier de grootste sport.
• Het weekend van de Venezuelaan ziet er als volgt uit: je koopt een krat bier (of meerdere), legt de flesjes in een koelbox gevuld met ijs. Rolt deze vervolgens naar het strand om vervolgens met een biertje in je hand het water in te gaan en om de 15 min. Een nieuwe te halen uit je koelbox. Wat zien wij: groepen volwassenen die heel de dag in het water dobberen met 1 hand boven water om het flesje vast te houden….
• Reizen per bus is hier erg comfortabel, maar de airco in de bussen is echt intens koud. Buiten is het 35 graden, in de bus rond de 10. We hebben met een trui, thermoshirt en winterjas aan en een muts op ons hoofd in de bus geslapen, snel strippend als je naar buiten ging.
• Onderweg kom je nog al eens een ondernemend iemand tegen die een stuk weg afzet, of bij een natuurlijke afzetting gaat staan zoals een omgevallen boom of landslide en vervolgens om tol vraagt als je er langs wilt. Veel locals rijden dan ook gewoon door zonder te betalen.
Tot zover de verhalen. Hopelijk de volgende keer met de nodige kennis Spaans op zak! Het beste allemaal en we horen graag van jullie!!
Boks, kus, liefs, houdoe, groetjes
Rio en Lobke

• 23 Augustus 2010 - 06:01

Mark:

Ha Rio en Lob!

Kan me goed voorstellen dat het Spaans leren begint te kriebelen als er hele dagen door mensen tegen je aan praten en je er weinig tot niets van begrijpt :) Maar leuk dat jullie in Venezuela al zo veel ondernomen hebben, een goed begin is toch het halve werk... Thanks voor alle weetjes btw, naast jullie avonturen hoor ik daar ook altijd graag van! Geniet!
    x Mark

• 23 Augustus 2010 - 06:16

Lobbes En Rio:

Jeetje, in die korte tijd hebben jullie al enorm veel gedaan en dan hebben jullie bijna nog 1 jaar:)!! Gaaf man, veel plezier en ik zie jullie nieuwe verslag/ verhaal graag tegemoet groeten lot ps: de eerste overwinning dit seizoen is binnen, helaas nog geen 3 punten

• 23 Augustus 2010 - 07:09

Birgit:

Zohee jullie hebben echt al veel gedaan, maar de reis kan ook maar beter ook goed beginnen toch. Have fun verder en wacht het volgende verhaal af.

Grtjs Bir

• 23 Augustus 2010 - 07:17

Eefje:

Ha Lobbes en Rio, wat een geweldig verhaal. Ik krijg echt een goede impressie van het land!
    Geniet ervan!
    Liefs Eefje

• 23 Augustus 2010 - 07:28

Alex:

Wow! Wat een update! Indrukwekkend. Ik zit hier in het extreem regenachtige Nederland compleet weg te dromen achter mijn computer...Zo kan ik indirect ook nog mooi van jullie trip genieten ;-) Erg leuk verhaal, inclusief de weetjes! Haha, ik zie het al helemaal voor me: 1 hand boven het water uit om een biertje te drinken ;-) Veel succes met het beslissen welke route jullie willen nemen (wat een vervelende beslissingen toch he? ;-) Ik kijk uit naar de volgende update! Blijf genieten!!! Live the dream.
    Groetjes, Alex

• 23 Augustus 2010 - 07:39

Paul:

Mooi verhaal! Benieuwd naar het vervolg; één opmerking nog van de VP: volgens mij kost een liter benzine gewoon 1 cent per liter en niet één honderdste... (50 liter = 50 cent) ;-)
    Geniet ervan! X

• 23 Augustus 2010 - 08:45

Roos:

Lobke! Een piranha? Ben benieuwd hoe dat smaakt :) Veel plezier daar!
    Liefs, Roos

• 23 Augustus 2010 - 09:27

Leon:

Mooi man.
    De hamvraag, is er eigenlijk een groot verschil tussen de gemiddelde Venezuelaan, dobberend in het water, en jou Rio?;)

Enjoy! X

• 23 Augustus 2010 - 09:32

Sofie:

Ha Lob en Rio!

Goed om te lezen dat jullie in zo'n korte tijd al veel ondernomen hebben en veel nieuwe indrukken hebben opgedaan! Jammer dat Spaans 1 nog niet echt geholpen heeft ;) geniet ervan, tot de volgende update!

x

• 23 Augustus 2010 - 10:02

Joyce:

Heey Rio en Lob!

Wat een heerlijke verhalen. Zit half dromend over jullie avonturen hier in een nat en koud nederland achter mn bureautje... Wat hebben jullie het toch fantastisch. Succes verder met jullie trip en het spaans leren. Have fun!

Kus Joyce

• 23 Augustus 2010 - 10:14

Matthijs:

Tof he! en dat een jaar lang. enige jaloezie hier;) Als wij nou een tanker die kant op sturen, kunnen jullie die dan door een trainee laten vullen met een paar duizend kub olie? Krijgen jullie 5 cent = 400% winst per verkochte liter als jullie terugkomen? Deal?

douche ze bij die Salto Angel. Buen viaje, un abrazo!
    Matthijs

• 23 Augustus 2010 - 11:49

Jannie Westra :

Ik heb met verbazing jullie reisverslag gelezen wat hebben jullie al wat gedaan gezien meegemaakt gewelding. Wel een beetje eng hier en daar maar toch wat een avontuur. Veel plezier en succes in Zuid Amerika

• 23 Augustus 2010 - 12:09

Pien:

Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
    Je zou er al bijna een boek van kunnen maken.

Het begint al helemaal te kriebelen als ik dit lees. Geniet ervan en ik ben benieuwd naar het volgende verhaal....

• 23 Augustus 2010 - 13:12

Patricia:

Wat hebben jullie al veel gedaan!!!! Echt niet normaal. Dit klinkt echt super goed! Hou 't tempo erin en rust af en toe ook goed uit he! ;)

xx P.

• 23 Augustus 2010 - 13:46

Peter VV:

Ricardo & Lobke,

Wat een heerlijk verslag om te lezen. Krijg zelf ook weer zin om te reizen.
    Heel veel plezier en avontuur nog de komende periode..

Adios (= ...)
    Peter

• 23 Augustus 2010 - 13:49

Sanne:

Hola(dit weten jullie al wel inmiddels neem ik aan)
    Ik moest jullie inderdaad tippen van iemand je euro's te ruilen, dus bij deze..lekker op tijd. Het klinkt jaloersmakend en ik kijk uit naar een volgend verslag (kennis en weetjes over het land hopelijk weer inbegrepen, zo leer je nog eens wat)

Disfruta mucho y hasta luego (binnenkort leren jullie wat dit betekent)

Besos

• 23 Augustus 2010 - 14:03

Sanne:

ik mis trouwens wel de foto's!

• 23 Augustus 2010 - 20:15

Paal:

Heyy, eindelijk het eerste verhaal over jullie ontzettend te lange reis ;-). En het klinkt meteen goed! Buenas suerte met jullie a.s. cursus Spaans en keep those stories comin'!

• 24 Augustus 2010 - 12:57

Steevo:

Jullie zijn goed op weg zeg, wat een verhalen! En straks naar die waterval van een kilometer, dat lijkt me echt geweldig. Overigens zou ik wel aan de levensstijl van een Venezuelaan kunnen wennen..
    Veel plezier nog en keep us posted!

• 24 Augustus 2010 - 13:39

Ties:

Horen jullie ook wat van Chavez' verhaal dat de VS en Nederland samen plannen maken om Columbia vanaf de Antillen aan te vallen? Stond hier een paar keer in de krant...

• 24 Augustus 2010 - 17:14

Maartje & Leon:

Hey levensgenieters,

Super leuk om jullie 1ste avonturen te lezen!! Jullie pakken het meteen goed aan zie ik al! ;)
    Heel veel plezier met het nieuwe avontuur: de waterval... echt te gek lijkt me dat!! Ben heel benieuwd hoe het was en naar de foto's!

Enjoy!!! :)

X Maartje

• 24 Augustus 2010 - 20:27

Michelle:

Wooow! Wat een cool verhaal! Ben lichtelijk jaloers.. Erg gaaf om te lezen wat jullie allemaal zien, beleven en doen. Keep the stories en gekke feiten coming!! liefs en xx

• 25 Augustus 2010 - 14:54

Huub:

Chill. Klinkt alsof de omgeving en het ritme jullie als gegoten zitten. Hoewel ik me afvraag of je lekker slaapt onder een waterval die 11x zo hoog is als de Niagara - zullen jullie daar vast ook een plannetje voor hebben.

Hier de sarsige naweeën van Lowlands en de opmaat voor afstuderen. Dingen doen, puntjes pakken.

Boks, kus, hajje.

• 26 Augustus 2010 - 18:02

Babs:

Leuk jullie verhalen te lezen! Ik houd jullie in de gaten, want misschien kom ik daar volgend jaar ook veel! Veel plezier! x

• 28 Augustus 2010 - 10:13

Brechje:

Heee Rio en Lob!

Klinkt supergoed die verhalen! Wat hebben jullie al veel gedaan zeg! Stiekem ben ik wel een beetje jaloers vanuit een landje waar de regen de afgelopen dagen met bakken uit de lucht is gekomen ;)
    Begrijp dat het lastig is als je nog niet goed Spaans kan, dus maar snel een cursusje gaan volgen dan! Have fun en ik kijk uit naar jullie volgende avonturen!

xx Brechje

• 28 Augustus 2010 - 12:40

Razia:

Lieve Lob/ Rio;
    A little bit of professional spanish could maak life alot easier and plesant.
    Super adventures as expected; always the max uit life.!!But always TAKE CARE & ENJOY
    De feitjes een leuk toevoeging.
    Dikke knuffel, kus & liefs, mams

• 28 Augustus 2010 - 21:06

Zara:

Klinkt heerlijk avontuurlijk lop! geniet met volle teugen!!!
    xoxoxo

• 29 Augustus 2010 - 10:18

Marlene:

Hoi allebei,

Het klinkt ontzettend avontuurlijk en spannend allemaal. Heel leuk om te horen! Tot het volgende verslag en succes met de cursus Spaans.

• 29 Augustus 2010 - 10:33

Steven En Aagje:

Hoi reizigers, we herkennen veel van Venezuela,erg leuk om te lezen wat jullie mee maken.we blijven jullie volgen.Geniet
    en veel liefs, Steven en Aagje

• 30 Augustus 2010 - 06:49

Rosemarie Delahaye:

Hallo Rio en Lob,
    Ik heb jou jaren lang niet gezien. Ik woon in Alameda, California en jij en jouw ouders hebben mijn moeder hier bezocht. Ik wens jullie een goed avontuur. Jouw groot ouders zijn kennissen van mijn moeder en hebben haar ook in Alameda bezocht. Vriendelijke groet van Rosemarie.

• 30 Augustus 2010 - 21:57

Wendela:

Hey Lob en Rio!

Klinkt goed allemaal! Mooie verhalen zeg! Venezuela klinkt als een goed begin van jullie mooie avontuur. De kreten Patria o Muerte klinken na Cuba erg bekend in de oren...hoewel er bij jullie vast geen afbeelding van Che Guevara bijstaat (van toen hij nog knap was :P). Apart ook hoe de prijsverhoudingen in een land zo anders kunnen liggen dat drinkwater vele malen duurder is dan benzine!

Jullie hebben echt al veel gezien, fijn om te horen dat jullie het zo goed naar je zin hebben! En trouwens, mocht je het prettige en het aangename dan toch willen verenigen: waarom ga je niet tussen die Venezuelanen hangen in het water met bier om zo je Spaans te oefenen ;)?

Have fun en geniet!

x Wendela

• 01 September 2010 - 10:29

Eugenie:

Zo jongens,dat is goed begonnen werk!!
    GENIETEN jullie en niet teveel vissen aan de haak slaan.
    Liefs Eugenie

• 01 September 2010 - 20:30

Roel:

Wow dat klinkt als een druk programma! Hebben jullie nog wel tijd om te relaxen? ;) Maar heel erg vet, erg mooi om te lezen over die verschillen in cultuur. Ik mag eigenlijk niet zeuren maar als ik dit lees begint het wel echt gelijk weer te kriebelen!!

Enjoy!!

• 02 September 2010 - 19:36

Martine:

was even aan het googlen en kwam op jullie site terecht. ben op dit moment ook nog in venezuela, morgen weer naar huis. ben hier n maandje geweest. je opsommingen klinken mij dan ook zeker niet onbekend in de oren haha!
    ben trouwens amper toeristen tegen gekomen ideaal! 1 belg, en die was stomverbaast dat ik nederlands praatte! haha maar heel veel plezier daar nog! groetjes, Martine