Na een aardverschuiving komt zonne-energie - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Ricardo en Lobke - WaarBenJij.nu Na een aardverschuiving komt zonne-energie - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Ricardo en Lobke - WaarBenJij.nu

Na een aardverschuiving komt zonne-energie

Door: riolob

Blijf op de hoogte en volg Ricardo en Lobke

08 Juni 2011 | Bolivia, Cochabamba

Wij hebben een campagne geïnitieerd om de komende 9 dagen geld in te zamelen voor de families die als gevolg van de aardverschuiving in La Paz hun huis en al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt. Graag vragen we je aandacht voor het volgende:

Momenteel zijn wij aan het werk voor een NGO in Bolivia genaamd CECAM (www.cecambolivia.org). CECAM heeft als doel minder bedeelden in de Boliviaanse samenleving- waarvan een derde met minder dan 2 US dollar per dag moet zien rond te komen- te helpen. Alle projecten die door CECAM geïnitieerd worden zijn duurzaam en hebben persoonlijke gezondheid en het milieu als algemeen doel. Momenteel is CECAM bezig met drie projecten: ecologische toiletten, compost en duurzame fornuizen. Deze fornuizen vormen momenteel CECAM’s grootste project; fornuizen op zonne-energie en efficiënte fornuizen die hout verbranden worden ontwikkeld en geproduceerd om de kookomstandigheden van mensen te verbeteren. Met deze producten gaan we naar de mensen toe die het hard nodig hebben.

Recentelijk hebben we de Pampahasi buurt in La Paz bezocht. Als gevolg van een aardverschuiving hebben de inwoners van deze wijk hun huizen en al hun bezittingen verloren. Wij hebben een campagne geïnitieerd om geld in te zamelen om aan deze mensen zonne-energie fornuizen te geven waardoor ze zelf in hun kookvoorzieningen kunnen voorzien. Daarnaast wil CECAM de mensen trainen om de fornuizen zelf te monteren zodat ze deze kunnen gaan verkopen. Zo wil CECAM de getroffen families hun financiële onafhankelijkheid terug geven. Voor dit project willen we 1400 Euro ophalen, dit is goed voor 40 fornuizen op zonne-energie; 20 fornuizen zijn voor de families zelf en 20 fornuizen zijn voor de families om te verkopen. We zullen zelf naar La Paz gaan om de getroffen families te trainen in het monteren en gebruiken van de fornuizen, maar we hebben jullie hulp nodig om het benodigde geld bijeen te krijgen!

Deze mensen hebben helemaal niks meer en leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Daarom vragen we een kleine bijdrage van jullie zodat we ze kunnen helpen.

Klik hier om te doneren:http://www.chipin.com/widget/id/594ef40769385e80

Donaties zijn is US Dollars en kunnen gemaakt worden met Paypal, credit card of op onze persoonlijke rekening nummers (R. Uijen: 8363598 of L. Westra 116703717).

Voor meer informatie lees verder.

Alvast bedankt,

Namens CECAM en de getroffen families in La Paz,

Lobke Westra
Ricardo Uijen

De situatie

La Paz is een komvormige stad gebouwd op de hellingen van omliggende bergen. De hoger gelegen wijken, op de steile hellingen, zijn de meest arme wijken. Op 3600 meter hoogte, midden in de Andes, kunnen de weersomstandigheden erg zwaar zijn.

Op 26 februari 2011 om 20.00 begonnen de huizen in de Pampahasi wijk in La Paz de grond in te zakken. De families die in de huizen woonden hadden maar een paar minuten de tijd om zich in veiligheid te brengen. Ze zagen letterlijk hun hele leven in de grond verdwijnen. Omdat de meeste ouders hun er handen vol aan hadden hun kleine kinderen op tijd in veiligheid te brengen, hebben ze geen spullen of kleren kunnen redden uit hun huis. Toen ze hun kinderen in veiligheid hadden gebracht en terug gingen naar de plek waar ooit hun huis stond, zagen ze niks anders dan zand en stenen. En was geen manier om hun bezittingen terug te halen, aangezien alles bedekt was met een paar meter zand en stenen en de bodem nog steeds verder zakte. Binnen een paar minuten is een complete wijk, waar ongeveer 2000 mensen woonden, helemaal verdwenen, de bewoners bleven achter met helemaal niets. Bolivianen hebben geen verzekering, het is voor hen dus erg moeilijk hun leven opnieuw op te bouwen.

De eerste nachten hebben velen doorgebracht op kartonnen dozen. Natuurlijk bleef een ramp als deze niet onopgemerkt en na een paar dagen arriveerde de eerste hulp. Er waren donaties in de vorm van eten en de lokale overheid bemiddelde bij het vinden van onderdak. Ironisch genoeg stegen de huurprijzen en moeten de mensen die helemaal niets hebben, nu meer betalen om henzelf en hun familie te beschermen tegen de barre weersomstandigheden. Uiteindelijk hebben de meeste mensen tijdelijk onderdak gevonden in lege scholen en huizen in de buurt. De wooncondities zijn erg sober. In een schoollokaal wonen bijvoorbeeld 11 families. Het enige bezit dat deze families hebben is een matras met veel dekens waarop ze met hun hele familie slapen.

De leefomstandigheden zijn erg slecht. Families worden gedwongen samen te koken, omdat er maar 1 keuken beschikbaar is. Daarom zijn de lunch en het avondeten op vaste tijden en moet iedereen eten wat de pot schaft. Een ander probleem met het eten zijn de gasprijzen. Ook deze stijgen en soms is er helemaal geen gas beschikbaar om de maaltijden te bereiden, wat betekent dat er dan helemaal geen eten bereid kan worden. Daarnaast is er niet genoeg zuiver drinkwater beschikbaar voor iedereen en - omdat er te weinig gas beschikbaar is - kan het water niet gekookt worden. Hierdoor drinken veel mensen onzuiver kraanwater wat tot veel maagproblemen leidt. Andere infecties verspreiden zich ook zeer snel, omdat de families in kleine ruimtes samen leven. Een ander probleem vormt de persoonlijke hygiëne. Er is alleen maar koud water beschikbaar. Mensen zetten daarom plastic flessen gevuld met water in de zon, zodat het water op kan warmen voor een ‘douche’. Geen zon betekent automatisch ook geen warm water, waardoor veel mensen verkouden of ziek worden. Er zijn ook geen toiletten met stromend water beschikbaar.

Natuurlijk is er meer georganiseerde hulp beschikbaar voor deze mensen, maar deze hulp verloopt erg moeizaam. Veel mensen die in la Paz wonen, maar niet door de aardverschuiving getroffen zijn, hebben bijvoorbeeld wel hulp aangevraagd bij de overheid. Dit heeft ertoe geleid dat mensen die hulp nodig hadden, minder hulp hebben gekregen. Momenteel is de overheid bezig om de verleende hulp de evalueren en de lijst met mensen die hulp ontvangen hebben te controleren. Een ander voorbeeld van e moeizaam verlopende hulp betreft de donatie van kleding. Veel van de gedoneerde kleren waren ofwel stuk ofwel zo vies dat ze niet meer gewassen en gedragen konden worden. Er zijn ook nog steeds veel kinderen die geen schoenen hebben. Er werd aanvankelijk voldoende eten geschonken, maar na bijna vier maanden voelen mensen en de overheid de urgentie om te geven niet meer. Hierdoor is er bijna geen eten beschikbaar, terwijl de getroffen familie nog steeds niet in hun eigen behoeften kunnen voorzien.

De toekomst ziet er op dit moment niet rooskleurig uit voor de getroffen families. Veel mannen waren zelfstandigen (handenarbeiders, taxi chauffeurs) en zijn hun baan tegelijkertijd met hun huis verloren. Ze hebben geen geld om hun oude baan weer op te pakken. Daar bovenop komt, dat veel mensen misbruik maken van de getroffen families, wat er voor zorgt dat de mannen overdag thuis moeten blijven om hun familie te beschermen. Aangezien de meeste gezinnen drie of meer kinderen hebben, hebben de moeders een full time baan om voor hun kinderen te zorgen. De overheid heeft toestemming gegeven aan de voormalige inwoners van de Pampahasi wijk om hun huis weer te herbouwen, maar er worden geen bouwmaterialen verschaft. Dit zorgt ervoor dat de families momenteel vast zitten in de ontstane situatie, omdat ze geen geld en middelen hebben om deze situatie te veranderen. Ook is het onduidelijk hoe lang ze in de tijdelijke woonvoorzieningen kunnen blijven wonen.

Wat hebben we gedaan?

Met de hulp van vrijwilligers in Bolivia, heeft CECAM een geavanceerd fornuis dat weinig hout verbrandt met een pan van 60 liter geschonken. De pan was een gift aan 20 familieleden die samen wonen in een klein huis en speciale behoeften hebben (onder andere, een kind met een verstandelijke handicap). Dit stelt hen in staat om water en eten te koken voor de hele familie met een kleine hoeveelheid hout. De schoorsteen leidt de rook uit het huis, zodat de families niet de gevaarlijke lucht inademen. Daarnaast hebben we een aantal persoonlijke spullen gedoneerd.

Tijdens onze demonstratie van het fornuis op straat in de getroffen wijk bleek de behoefte aan meer van deze kookgelegenheden erg groot te zijn. Tijdens onze demonstratie was iedereen snel overtuigd van de voordelen (sneller, minder hout nodig, geen rook in huis). We hebben veel folders met informatie over onze zonne-energie en hout fornuizen uitgedeeld, waarin men zeer geïnteresseerd was.

Wat willen we nu gaan doen?

CECAM heeft als doel om deze mensen in La Paz op een duurzame manier te helpen. Dit betekent dat we ze willen helpen om niet meer afhankelijk te zijn van donaties. We willen ze een kans bieden om hun onafhankelijkheid terug te krijgen op een manier die goed is voor hun gezondheid en het milieu.

CECAM wil 40 fornuizen die werken op zonne-energie schenken aan de getroffen families. Deze donatie bestaat uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde zullen 20 fornuizen gedoneerd worden aan de families en zullen zij getraind worden in het monteren van deze fornuizen. Deze fornuizen zijn voor de families zelf, zodat ze voor hun eigen familie kunnen koken en water kunnen purifiëren. Daarnaast is het belangrijk dat de families vertrouwd raken met deze manier van koken, zodat ze de fornuizen zelf kunnen gaan verkopen. Tijdens de tweede ronde zullen we nog 20 fornuizen doneren die de families zelf zullen monteren en kunnen gaan verkopen. Natuurlijk gaan alle opbrengsten naar de getroffen gemeenschap. Dit geeft hen een kans om eigen inkomen te genereren. Daarnaast kunnen de mensen bijvoorbeeld ecologische lunches verkopen op straat om wat extra geld te verdienen.

Het lange termijn doel van dit project is om de mensen van deze gemeenschap in staat te stellen om voor hun eigen familie te koken en fornuizen te monteren en te verkopen. Dit alles moet bijdragen aan veilige en gezonde kookomstandigheden en het terug krijgen van hun onafhankelijkheid.

Wat hebben we nodig?

Om 40 fornuizen op zonne-energie te kunnen schenken zonder enige kosten voor de families die ze ontvangen, hebben we 1400 Euro nodig. De kosten voor het materiaal van een enkel fornuis zijn 35 Euro en 1400 Euro stelt ons in staat om 40 fornuizen te doneren aan de gemeenschap in La Paz. Als we meer geld ophalen, zal de materiaalprijs per fornuis dalen en kunnen we nog meer fornuizen geven . We streven naar een donatie van minstens 40 fornuizen!

We zijn ondertussen ook op zoek naar een andere manier om fondsen te werven zodat we ook het gereedschap, het transport naar La Paz en de twee daagse training in La Paz kunnen betalen. We zullen zelf naar La Paz gaan om de training te verzorgen en om er zeker van te zijn dat de fornuizen optimaal gebruikt gaan worden. Daarnaast zullen we een handleiding met de technische aspecten en recepten voor gezonde maaltijden bereid met het zonne-energie fornuis verstrekken.

Samenvattend, we vragen iedereen om één of meer fornuizen op zonne-energie te doneren aan de families in La Paz. Natuurlijk hebben we al het geld dat we kunnen krijgen nodig, dus kleinere donaties zijn ook meer dan welkom.

Hoe kun je een bijdrage leveren?

Klik hier om te doneren: http://www.chipin.com/widget/id/594ef40769385e80

We hebben maar 9 dagen om het geld in te zamelen en de nood in La Paz is erg hoog!

Alvast bedankt!

• 08 Juni 2011 - 19:20

Huub:

Topperts.

• 09 Juni 2011 - 06:35

Maartje & Leon:

Wat een verschrikkelijke situatie! Echt super dat jullie je inzetten om deze mensen te helpen. Wij zullen zeker iets doneren. Heel veel succes daar met al jullie werk!

Liefs,
    Maartje & Leon

• 11 Juni 2011 - 21:49

Ammy:

Een ellendige situatie prima verwoord en in beeld gebracht voor ons. Uitstekend noodzakelijk projekt die hopelijk door velen gesteund zal worden zodat jullie met een goed gevoel straks de thuisreis kunnen aanvaarden omdat vele families in korte tijd geholpen konden worden. Hulde voor jullie inzet&initiatief! Sukses!!

• 14 Juni 2011 - 19:30

Doriet En Hans :

Dag Ricardo en Lobke,

Een aantal weken geleden zijn we bij Am en Razia geweest en hebben jullie fotoalbums met bewondering bekeken, sindsdien volgen we jullie via jullie site en zagen de oproep voor donaties voor de getroffen gezinnen in la Paz. Wij willen ons steentje bijdragen om weer een fornuis aan te schaffen. Succes en nog fijne tijd en goede thuisreis

Groetjes Doriet en Hans

• 19 Juni 2011 - 17:19

Mark:

Bijzonder mooi initiatief... Ben er wel weer veel te laat bij, maar hoop dat het nog iets toevoegd!

Heel veel succes daar, ik vind het heel mooi wat jullie doen!
    x